KOKKIDIOOSI
KOKKIDIOOSI

Sen estäminen hoitaminen ja mistä se tulee.

Stallren, Sti-Ren (rhux 21,67/25kg) kuivikkeiden joukkoon, desinfioivat ja kuivattavat kuivikkeita.

kanojen veteen Amproliumia, tätä saa eläinlääkäriltä,

Introvit K-200,

1Gg/12 L vettä

(ei saa antaa hevosille)

1g/12L vettä suoliston loisten aiheuttamiin infektioihin (kuten kokkidioosi).

Introvit K-200: ta käytetään myös vastalääkkeenä antikoagulanttimyrkytyksessä (esim. Jyrsijämyrkyt, jyrsijämyrkyt, melahotusoksinaliini, sulfahinoksaliini)

Kokkidioosi on yleinen ja joskus tappava suolistosairaus, jonka aiheuttaa kanan suoliston limakalvoon kiinnittyvä loisorganismi. Tämä loisten tunkeutuminen vahingoittaa suolikanavaa ja estää isäntäkanaa imemästä ravintoaineita, jotka ovat tärkeitä niiden selviytymiselle.

Kokkidioosi alkaa mikroskooppisesta munasta, joka kulkeutuu kanan ulosteiden läpi. Voi olla lepotilassa maaperässä jopa vuoden eikä tule tarttuvaksi (itiöityä) ennen kuin ympäröivät olosuhteet tukevat sen selviytymistä.

Itiöityminen tapahtuu yleensä märissä, kosteissa olosuhteissa 20–30 lämmössä, jotka ovat läsnä useita päiviä. Ruokinta- ja juomapaikkojen ympärillä olevat alueet ovat näille loisille ensisijainen, varsinkin jos näitä alueita ei puhdisteta ja huolleta kunnolla.

Itiöinnin jälkeen kana nielee loisen munan, tyypillisesti syödessään, juomalla tai raapimalla maata. Kun mahassa on mahahappo, se alkaa hajottaa loisen munan ympäröivää kovaa suojaavaa kerrosta. Sitten munasolu kuoriutuu ja tunkeutuu kanan ohutsuolen solukalvoon. kokkidioosi loinen käy läpi useita elämänvaiheita ja lisääntyy nopeasti repien suolistosoluja, kun se jatkaa lisääntymistä.

Kaikki kanat ovat erilaisten kokkidioosiorganismin kantojen kantajia, mutta kaikki eivät saa tartuntaa. Kokkidioosi voi levitä myös kuljettamalla näiden loisten munat tietämättään vaatteiden tai välineiden, kuten lapioiden tai ämpärien, päällä parven ympäristöön.

Nuoret kanat (alle kuuden kuukauden ikäiset) ovat alttiimpia taudille, koska he eivät ole ehtineet kehittää luonnollista immuniteettia. Kuitenkin myös aikuiset kanat voivat saada tartunnan ja tarttua ulosteen kautta muille parven jäsenille.

Oireet

Kokkidioosi kehittyy nopeasti ja itämisaika on 4–8 päivää. Oireet voivat kehittyä vähitellen tai ilmaantua äkillisesti. Ei ole harvinaista, että kana näyttää yhtenä päivänä terveeltä ja seuraavana päivänä sairastuu tai jopa kuolee.

Taudin yleisin oire on veri tai lima kanan ulosteessa. Punertavat kanan ulosteet eivät kuitenkaan aina ole merkki kokkidioosista. Kanan ulosteet voivat myös näyttää ruskeanpunaisilta umpisuolen normaalin irtoamisen vuoksi. Ainoa tapa tietää, osoittavatko ulosteet tartunnan saaneesta linnusta, on testata ulosteet eläinlääkärillä.

Muita kokkidioosin oireita voivat olla:

  • Ripuli
  • Heikkous ja välinpitämättömyys
  • Vaalea kampa tai iho
  • Veri sijaitsee linnun tuuletuskohdassa
  • Vähentynyt ruoan tai veden kulutus
  • Röyhelöiset höyhenet
  • Painonpudotus (vanhemmilla kanoilla)
  • Kasvuvauhti hidastuu (nuorilla kanoilla)
  • Muninnan epäonnistuminen tai epäjohdonmukainen muniminen

Kaikilla kanoilla ei ole samoja oireita, ja kaikkia näitä oireita ei välttämättä ole sairastuneilla kanoilla.

Jos epäilet kokkidioositartuntaa, anna eläinlääkärin tarkastaa kanan ulosteet mahdollisimman pian löydösten vahvistamiseksi ja hoidon aloittamiseksi.

Hoito

Onneksi kokkidioosi on hoidettavissa, jos se havaitaan riittävän ajoissa. On tärkeää hoitaa jokainen parven lintu taudinpurkauksen hillitsemiseksi.

Suosituin kokkidioosin hoitomuoto on Amprolium, joka estää loisen kykyä imeytyä ja lisääntyä.

Hoito annetaan yleensä lisäämällä kanojen veteen Amproliumia, mutta joissakin tapauksissa, joissa sairaat kanat eivät syö tai juo tarpeeksi, lääke annetaan suun kautta.

Hoito kestää yleensä 7 päivää, vaikka sairaiden kanojen paraneminen tapahtuu usein jopa 24 tunnissa. Erityisen lämpimissä, märissä tai kosteissa ympäristöissä suositellaan toista hoitoannosta tauon jälkeen infektion täydellisen hävittämisen varmistamiseksi.

Amproliumia voidaan antaa myös jatkuvasti sairauksien ehkäisyyn. Saat lisätietoja laumasi hoito- ja ehkäisyvaihtoehdoista eläinlääkäriltäsi.

Ennaltaehkäisy / Valvonta

Paras tapa käsitellä kokkidioosin puhkeamista on estää sen esiintyminen alun perin. Vaikka nämä toimenpiteet eivät aina estä epidemian puhkeamista, näiden toimien avulla voidaan varmistaa laumasi terveys.

Käytä hyvää bioturvallisuutta

Kanojen turvallisuuden varmistamiseksi älä käytä samoja vaatteita tai kenkiä äläkä käytä samoja työkaluja ja varusteita kanojen kanssa, joita on käytetty muuhun toimintaan tai viereisellä kanatilalla. Jos teet niin, vaarana on, että kanasi altistuu toiselle kokkidioosikannalle, jota vastaan ​​niillä ei ole sisäänrakennettua immuniteettia. Voit myös tartuttaa naapurisi kanoja tilallasi esiintyvillä taudeilla.

Karanteenin uudet parven jäsenet

Muista majoittaa uusia parven jäseniä vähintään 10 m päähän nykyisestä laumastasi vähintään 3 viikon ajaksi. Tämä antaa sinulle mahdollisuuden seurata uusien tulokkaiden terveyttä ja estää olemassa olevan laumasi altistumisen taudeille.

Tarjoa aina puhdasta / raikasta vettä

Koska vesi voi helposti saastua, muista puhdistaa kastelulaitteet säännöllisesti. Jos mahdollista, järjestä siipikarjan nipalliset juoma-astiat avoimien juoma-astioiden sijaan. Poikaset ottavat vaistomaisesti nipsallisen heti ja vanhemmat kanat sopeutuvat muutokseen helposti. nipalliset juomarit tarjoavat suljetun veden lähteen, jonka on todistettu vähentävän sairauksia. Itse asiassa kaupalliset kanatilat ovat käyttäneet nippajuottolaitteita.

Pidä ruokinta-alueet puhtaina ja kuivina

Puhtaat ja kuivat ruokintapaikat ovat välttämättömiä monien tautien ja infektioiden, mukaan lukien kokkidioosin, leviämisen estämiseksi. Älä koskaan heitä ruokaa maahan, jossa se voi saastua.

pesät puhtaina ja kuivina taudin leviämisen estämiseksi. Likainen, kostea kuivike tarjoaa ihanteellisen ympäristön kokkidioosiloisten nopealle lisääntymiselle.

Vie poikaset vähitellen asianmukaisesti hoidettuun kanapihaan, kun ne ovat 4 viikon ikäisiä. Tämä auttaa poikasia rakentamaan luonnollisen immuniteetin välittömässä ympäristössä ja parvessa esiintyviä kokkidioosikantoja vastaan.

Tarjoa probioottisia lisäravinteita

Probioottisten lisäravinteiden lisääminen poikasten veteen voi auttaa luomaan edellytykset kilpailevalle syrjäytymiselle – prosessille, jossa hyvät bakteerit kilpailevat huonojen bakteerien resursseista suoliston sisällä. Tämä voi vähentää kokkidioositartunnan mahdollisuuksia ja parantaa immuniteettia myös muita infektioita vastaan.

Vaikka ei ole epäilystäkään siitä, että kokkidioosin puhkeaminen voi olla tappava laumallesi, parhaiden olosuhteiden tarjoaminen kanoille ja ennaltaehkäisevät toimet voivat auttaa pitämään kanojasi terveinä ja tuottavina tulevina vuosina.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *