Kuputukos
Kuputukos

Yleinen aiheuttaja on sammas,

tai myös pitkää, sitkeää ja kuitumaista ruohoa syönyt kana voi sairastua.

Muita mahdollisia syitä ovat oudot tai omituiset ruokavaliot ja homeinen ruoka

Tässä on syytä muistaa, että toisin kuin ihmiset, kanat eivät voi oksentaa .

Kaikki neste, jonka näet tulevan nokasta, on periaatteessa "ylivuotoa".

Kanan kupua voi hieroa, kana on eristettävä ilman ruokaa ja vettä ensimmäisten 12 tunnin ajaksi.

Kokeile kuvun hellävaraista hierontaa parin tunnin välein, jos mahdollista.

Tämä voi auttaa siirtämään ruokaa suolistoon. Hieronnan tulisi tässä vaiheessa olla ylhäältä alas . 12 tunnin kuluttua voi juoda puhdasta vettä, mutta ei ruokaa.

Toivottavasti tämä lepojakso auttaa ruuansulatusjärjestelmää selkeyttämään. Jos kupu näyttää litteältä ja tyhjältä tämän paastojakson jälkeen, voi aloittaa ruokinnan munakokkelilla ja/tai rehuun sekoittaa tavallista jogurttia. Jogurtti poista sammasta.

Ensimmäinen päivä tai kaksi – 3-4 pientä ateriaa riittää. Anna niin paljon vettä kuin kana juo – ei lisäaineita, ei vitamiineja tällä hetkellä.

Kuputukos on Candida albicansin aiheuttama Kuvun hiivatulehdus . jos se kuulostaa tutulta, se johtuu siitä, että se on vauvojen ja imeväisten sammasten syy.

Candida on kanojen luonnossa esiintyvä bakteeri. Se aiheuttaa ongelmia vain, kun olosuhteet sallivat bakteerien "kukinnan".

Se johtaa kuvun seinämän paksuuntumiseen ja itse kuvun laajentumiseen. Candida häiritsee kuvun normaalia bakteeriflooraa aiheuttaen lisää ruoansulatusongelmia.

Tämä tarkoittaa, että kana ei pysty tyhjentämään vatsaansa ja aiheuttaa tukoksen. Jos tila jatkuu tarpeeksi kauan, kana laihtuu ja voi jopa kuolla.

Kun kanat heräävät, niiden kuvun tulee olla tasainen heti aamulla, ja ennen kuin ne syövät, niiden kuvun tulee olla tasainen. Jos se on edelleen täynnä ja tuntuu löysältä, se on todennäköisesti kuputukos – Kuputukos aiheuttaa kipua kanalla.

Saatat kuulla käymisen aiheuttaman kurinaa, jos kuuntelet tarkasti rinnan aluetta.

Erittäin tärkeä huomioida

Jos kanalla vuotaa nestettä nokasta, sinun on autettava saamaan neste pois kuvusta.

Tätä toimenpidettä ei pidä tehdä kevyesti – on olemassa todellinen mahdollisuus, että kana imee nestettä keuhkoihinsa, jos se tehdään väärin.

On mukavampi kun istut hoitaessasi kanaa.

Kääri kana pyyhkeeseen, jotta voit hallita kanan. 

Pidä kanan päätä maata kohti, hiero nyt alhaalta ylöspäin, kunnes se poistaa nesteen. Älä tee tätä pitkään (enintään 15-20 sekuntia) ja laita sitten takaisin normaaliasentoon.

Voit toistaa tämän 3 tai 4 kertaa ennen kuin laitat kanan takaisin "sairaalaan" eristykseen. Toista sarja enintään 4 kertaa päivässä. Jos nestettä ei tule ulos, kana ei todennäköisesti pääse eroon nesteestä, mutta jos neste tulee ulos, varaudu siihen, että paljon pahanhajuista nestettä lentää suuntaan mihin kanan nokka osoittaa.

Tätä toimenpidettä pitäisi käyttää viimeisenä keinona, jos eläinlääkärin käyntiin ei ole varaa.

Jos mikään yllä olevista ei näytä auttavan, sinun on vietävä kana eläinlääkäriin arvioitavaksi ja todennäköisesti eläinlääkäri antaa kanalle sienilääkkeen, joka parantaa kuvun.

Kuinka estää kuputukos

Kuten aina, ennaltaehkäisy on paljon helpompaa ja edullisempaa kuin hoito, mutta kanat ovat erittäin uteliaita olentoja ja voivat joutua vaikeuksiin nokkimalla sellaista, joista kanojen tulisi pysyä kaukana. Vaikka et voi taata ennaltaehkäisyä, voit tehdä joitain asioita:

Omenaviinietikka on sienilääke, omenaviinietikkaa juomaveteen,

toimii usein hyvänä apuna. Jogurtti on myös hyväksi.

  • Puhdas makea vesi
  • Yrttilisäaineet, kuten oregano, fenkolin siemenet ja persilja, ovat kaikki hyviä ruuansulatuksen apuaineita, kuten myös valkosipuli.
  • Rajoita  tärkkelyspitoisen kuten pastan, pizzan ja leivän, saantia.
  • Sekoita rehuun silloin tällöin luonnollista, sokeritonta jogurttia (jossa on probioottia).
  • Yritä varmistaa, että kanat eivät syö pitkä kuituisia rikkaruohoja ja ruohoja.
  • Varmista, että heillä on pääsy hiekkaan.
  • Säännöllinen kanojen terveydentilan tarkastus– tärkeä yleisen terveydentilan seurannan kannalta.

Kuputukoksesta johtuvat ongelmat

Kuputukos voi olla toistuva juttu joillakin kanoilla, varsinkin jos tila on edennyt jonkin aikaa.

Riippuvaa kupua on tunnetusti vaikea hoitaa, koska se todennäköisesti toistuu. Auttaakseen säilyttämään oikean asennon, jotkut ihmiset ovat tehneet rintareppuja tai "kupu-rintaliivejä".

Kupu voi normaalisti venyä ja supistua, mutta toisinaan se voi jäädä laajentuneeksi – tästä voi tulla riippuvainen kupu.

Toinen ongelma, joka voi syntyä, on turvonnut kupu; tämä on vakavampaa kuin happamat viljat. Kuten nimestä käy ilmi, kupu on tukkeutunut ruokaan niin, että mikään ei pääse liikkumaan läpi.

Mikä aiheuttaa kuputukoksen?

Kuputukoksen aiheuttaa yleensä pitkän ja kuituisen ruohon ja rikkaruohojen syöminen, narun tai langan palasten nokkiminen, ruuvien nieleminen, lista jatkuu…

Toisin sanoen syödä kaikkea, mikä aiheuttaa tukoksen.

Tällöin kuputukos ei ole hiivansienen aiheuttama.

Se voi tapahtua myös, jos käytät karkeasti leikattua hedelmätarhan ruohoa kuivikkeena, koska joskus nuoret syövät männynlastuja ja vastaavia ja saavat kupuongelmia.

Kuputukoksia näyttää tapahtuvan enemmän keväällä, kun ruoho on alkanut kasvaa, eivätkä kanat saa tarpeekseen vihreästä ruohosta, vaan ahmivat sitä.

Oireet ovat suunnilleen samat kuin hiivan aiheuttamassa kuputukoksessa, paitsi että kupu on kiinteä kosketettaessa.

Lieviä tapauksia vaurioituneesta kuvusta on melko helppo hoitaa, mutta se vaatii aikaa ja vaivaa.

Kana on eristettävä, jotta se ei syö mitään, vaikka ne yleensä syövät kaiken, vaikka kupu on täynnä.

Anna kanalle vain vettä – ei ruokaa. Kupu on jo täynnä, joten enempi ruokaa pahentaa ongelmaa.

Anna kanalle tippapullolla oliivi- tai kookosöljyä vähintään kolme kertaa päivässä (aamulla, päivällä ja illalla).

Voit sitten alkaa hieroa kupua alhaalta ylöspäin saadaksesi ruoan liikkeelle kivipiiraan joka hajottaa osittain sulaneen ruoan "pallon".

Tämä prosessi voi kestää jonkin aikaa, ennen kuin tuntuu että tilanne on parantunut, mutta älä anna ruokaa ennen kuin kupu on tasainen aamulla.

Jos kana saa lopulta tasaisen kuvun, ruoki kanaa edellä mainitun kuputukoksen kohdalla kuvatulla tavalla, rajoita kanan ruoan saantia muutaman päivän ajan, kunnes se näyttää palaavan normaalitilaansa.

Vakavissa tapauksissa joudut turvautumaan eläinlääkäriin kuvun kirurgiseen tyhjentämiseen. Tätä ei voi tehdä kotona.

Mitä nopeammin aloitetaan hoito, sen paremmat tulokset

Jos olet tarkkaavainen tai onnekas havaitaksesi kupuongelmat niiden alkaessa, saat paljon parempia tuloksia kuin jos ongelma on jatkunut jonkin aikaa.

Jos pystyt pitämään ne poissa todennäköisistä ongelmien lähteistä (pitkä ruoho, naulat, ruuvit, pienet narunpalat) ja varmistat, että keräät roskat kanapihalla, kanasi voivat todennäköisesti hyvin.

Pienet poikaset voivat joutua vaikeuksiin, kun he alkavat syödä kuivikkeitaan. Anna niille tipuruokaa astiassa johon pääsevät helposti. Niille on hyvä antaa myös tuoreita vihreitä, mutta varmista, että palat ovat helposti sulavia.

Ruoansulatusjärjestelmä alkaa suusta. Sieltä  ruoka kulkee ruokatorvea pitkin kupuun.

Kupu on kuin säilytyspussi,

Ruoka odottaa täällä ennen kuin se menee ruoansulatuskanavan läpi vatsaan .

Ruoansulatuskanava lisää entsyymejä, jotka auttavat hajottamaan ja käynnistämään ruoansulatuksen ennen kuin ruoka joutuu vatsaan ja kivipiiraan. Lihasmaha eli kivipiira on kanojen mahalaukun taempi osa, jossa ruoan hienontaminen pääasiassa tapahtuu. Sen seinämä on 3-kerroksinen: uloinna paksu lihaskerros, sen alla rauhaskerros ja sisinnä rauhasten hyytyneestä eritteestä muodostunut kova sarveismainen kerros. Jos linnun syömä ravinto on hyvin hienoksi jauhettua, lihasmahan lihakset eivät kehity niin voimakkaiksi kuin syötettäessä karkeita partikkeleita. Ruoan hienontamisen helpottamiseksi siemeniä syövät linnut nielevät usein pieniä kiviä. Wikipedia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *