Kanojen taudit
Kanojen taudit

5 yleistä siipikarjan hengitystieinfektiota- Tarttuva kurkunpääntulehdus (ILT)- Tarttuva keuhkoputkentulehdus (IB)- Linturokko (FP)- Newcastlen tauti (ND)- Lintuinfluenssa (AI)

ILT

Kroonisen tai lievän ILT:n yhteydessä havaitut kliiniset oireetL

- Alhainen sairastuvuus ja kuolleisuus
- Munantuotannon lasku
- Yskä ja haukkuminen

ILT) on kanojen ja fasaanien akuutti, erittäin tarttuva herpesvirusinfektio, jolle on tyypillistä vaikea hengenahdistus, yskä ja ryynit. Se voi olla myös subakuutti sairaus, johon liittyy vuotoa nenästä ja silmästä, trakeiittia, sidekalvotulehdusta ja lieviä ryppyjä. Taudin aiheuttaa Gallid herpesvirus I , joka tunnetaan yleisesti tarttuvana laryngotrakeiittiviruksena (ILTV).

Virus erittyy ajoittain ja näennäisesti piilevän tartunnan saaneista eläimistä

- Kestää pitkiä aikoja, jos olosuhteet ovat oikeat
Voi kulkea pitkiä matkoja tuulessa
- Erittäin kestävä ulkoinen isäntä, mutta on herkkä useille desinfiointiaineille.

- Kliiniset oireet ilmaantuvat yleensä 6-12 päivän PI:n kuluttua, mutta viruksen leviäminen voi alkaa 3-5 päivän kuluttua PI
**Linnut voivat levittää viruksen ennen kuin niillä on kliinisiä oireita
 , mikä tekee tartunnasta helppoa
*Hallitse tämä olettaen, että linnut ovat saaneet tartunnan - käytä bioturvallisuustoimenpiteitä siirrettäessä tilojen välillä

- Korkea sairastuvuus ja kuolleisuus (> 50 %)
- Äkillinen
- Veri lattialla (verisiä, limaisia ​​henkitorven vuotoja)
- Vakavat, klassisen tyypilliset hengitysoireet ja -äänet
- Hemorraginen trakeiitti

- Sairastuvuus > 50 %, kuolleisuus 10-15 %
- Verenvuoto kaseoosiseen trakeiittiin
- Hengityselinten oireet
- Nenävuoto ja infraorbitaalinen turvotus
- Sidekalvotulehdus

Yskä - Hengitysponnistus yskäkouristin jälkeen, johon liittyy pitkäkestoinen kuristettu itku.
Tyypillinen kaulaa ojentava asento uloshengityksen aikana – henkitorven tukkeutuman ympärillä yrittää hengittää

- Ei hoitoa saatavilla

IB

IB:n eli tarttuvan keuhkoputkentulehduksen aiheuttaa IB-virus (IBV), joka kuuluu gammakoronavirusten sukuun. IB-virus ei ole läheistä sukua COVID-19-virukselle, eikä tartu ihmiseen tai muihin kotieläimiin. IB-viruksia on todettu myös kalkkunoissa, fasaaneissa, kyyhkysissä, hanhissa ja ankoissa, mutta se aiheuttaa sairautta ainoastaan kanalla (Gallus gallus). IB-viruksesta on taudinaiheuttamiskyvyltään useita erilaisia kantoja. Kantojen kohde-elinhakuisuudessa (tropismissa) on eroja, mutta kaikki kannat aiheuttavat hengitystietulehduksen. Jotkin kannat ovat nefrotrooppisia eli munuaishakuisia, aiheuttaen munuaisissa vaurioita ja kihtiä hengitysoireiden väistyttyä.

OIREET

Infektoivan laryngotrakeiittiviruksen akuutissa muodossa 5–12 päivää luonnollisen altistumisen jälkeen havaitaan haukkomista, yskivää veristä limaeritystä, kolinaa ja kaulan laajenemista sisäänhengityksen aikana. Tuottavuuden heikkeneminen on vaihteleva tekijä munivissa parvissa. Tartunnan saaneet linnut ovat anorektisia ja passiivisia. Kuolleisuus vaihtelee, mutta voi nousta 50 %:iin aikuisilla ja johtuu yleensä henkitorven tukkeutumisesta verenvuodon tai eritteen vuoksi. Oireet häviävät yleensä noin 2 viikon kuluttua, vaikka jotkut linnut voivat näyttää merkkejä pidempäänkin. Alhaisen virulenssin kannat tuottavat vain vähän tai ei ollenkaan kuolleisuutta, lieviä hengitysoireita ja hieman munantuotannon laskua.

munanjohdinmuutokset, munuaismuutokset,

Yskä voi olla myös veristä

Toipumisen jälkeen linnut ovat kantajia koko elämän ajan ja niistä tulee alttiiden lintujen tartuntalähde. Piilevä virus voi aktivoitua uudelleen stressaavissa olosuhteissa. Infektio voi levitä myös mekaanisesti. Useita epidemioita on jäljitetty tartunnan saaneiden lintujen tai saastuneiden laitteiden ja roskien kuljettamiseen.

- Pysyvä munanjohdinvaurio
- Vähentynyt munatuotanto ja munien laatuongelmat koko elämän ajan
- Elinikäinen kuoriutuvuus heikentynyt
- Syötäväksi tarkoitetut munat alentuneet

vetiset keltuaiset

Hengityselimet:
- Aivohoito
- Antibiootti VAIN, jos todisteita toisesta bakteeri-infektiosta
Uremia: (nefrotrofinen kanta)
- Lisää lämpöä
- Vähennä ravinnon proteiinia
- Elektrolyytit

AI ja ND taudit

•Ei voi erottaa toisistaan ilman näytteenottoa! Akuutissa taudinvaiheessa ei voi erottaa myös monesta muusta taudista!

Oireita:

•Kuolleisuus voi olla ensimmäinen oire •Hengitystieoireet: sierain-ja silmävuoto, suu auki hengittäminen

•Äkillinen apaattisuus, joka leviää hyvin nopeasti •pään turpoaminen •ripuli •Apaattisuus •Hermostolliset oireet

•pahimmillaan kuolleisuus 100 % •Täysin oireettomasta hengettömäksi 12 tunnissa

Linturokko (FP)

on kanojen, kalkkunoiden ja monien muiden lintujen virustauti, jolle on tunnusomaista höyhenettömien ihon ihovauriot ja/tai ylempien ruoansulatuskanavan ja hengitysteiden limakalvojen kurkkuvauriot.

FP esiintyy joko ihossa tai difteriittisessä muodossa tai molemmissa. Useimmissa taudinpurkauksissa ihomuoto on vallitseva. Leesiot vaihtelevat kehitysvaiheen mukaan: näppylöitä , rakkuloita, märkärakkuloita tai kuoria (. Vauriot ovat yleensä pään alueella.

FP:n aiheuttaa epiteliotrooppinen DNA-virus Avipox-suvusta, Poxviridae-heimosta. Joitakin virustyyppejä (kantoja) on olemassa: linturokkovirus, kalkkunarokkovirus, kyyhkysrokkovirus, kanarianrokkovirus jne., jotka ovat erilaisia ​​patogeenisiltä ja immunogeenisiltä puolilta. Virukset ovat erittäin vastustuskykyisiä ympäristötekijöille ja voivat säilyä useita kuukausia. Jotkut hyttyset ja niveljalkaiset voivat myös levittää virusta. Hyttyset pysyvät tarttuvina useita viikkoja. Itämisaika on 4-10 päivää.

Usein poxviruksen vahingoittama sidekalvon limakalvo on ovi lisäkontaminaation ( E. coli, Staphylococcus spp. jne.) ja komplikaatioiden kehittymiselle. Infektio leviää mekaanisesti levittämällä virusta sitä sisältävien kuorien hilseilyn kautta.

Kurkkumätävauriot näyttävät valkeilta tai kellertäviltä plakkeilta, jotka kerääntyvät ja kasvavat poski- ja nenäonteloiden, poskionteloiden, kurkunpään, nielun, henkitorven tai ruokatorven limakalvoille . Tauti leviää hitaasti ja sen puhkeamisen ja vakavien taudinpurkausten välillä voi kulua useita viikkoja.

Diagnoosi tehdään tyypillisten iho- ja difteriittisten vaurioiden perusteella. Ennaltaehkäisy toteutetaan rokotuksilla, jotka voidaan tarvittaessa tehdä missä tahansa iässä.

Lintuinfluenssa (AI)

Mycoplasma gallisepticum (MG)

Mycoplasma synoviae (MS)

Mycoplasma meleagridis (MM)

Mycoplasma sp.

- Ympäristötekijät vaikuttavat taudin vakavuuteen (ammoniakki, pöly jne.

Oireet;

Vaihtelee nollasta erittäin vakavaan
1. Hengityselimet
- Henkitorven rales, märkä yskä, vuodot, kalkkunat: sivuonteloiden voimakas turvotus ja silmävuoto
2. Tuotannon lasku
- Munien ja kuoriutuvuuden heikkeneminen; Vähentynyt rehun kulutus; Vähentynyt painonnousu

1. Eritteet hengitysteissä
2. Keuhkokuume
3. Ilmapussitulehdus

Hoito, paitsi että Suomessa ei saaÖ

1. Antibiootit
- Tetrasykliinit ovat ensisijaisia ​​lääkkeitä.

Akuutti tai aubakuutti sairaus, jolle on ominaista sidekalvotulehdus, silmä-nenävuoto, aivastelu ja joskus alempien hengitysteiden infektio

- Kliiniset oireet ilmaantuvat 24-72 tunnin sisällä PI - Sairastavuus voi nousta 100 %:iin, mutta kuolleisuus yleensä alhainen - Liikkuu suhteellisen hitaasti parven läpi - Kesto noin 2 viikkoa - linnut ovat immuuneja 2-3 kuukautta

- Masennus tuotannon laskun ja vähentyneen rehun saannin yhteydessä - Turvonneet kasvot ja silmävuoto

- Akuutti katarraalinen tulehdus nenäkäytävissä ja poskionteloissa - Sidekalvotulehdus ja kasvojen ihonalainen turvotus - Toisessa tai molemmissa infraorbitaalisissa poskionteloissa voi olla juustomaista eritettä

Linturokko

Linturokko on yleinen virustauti, jota on raportoitu yli 200 lintulajilla.

Voi tarttua myös hyttysistä ja verta imevistä hyönteisistä

- Munatuotannon menetys

  • Hengitysteiden ja ylemmän ruoansulatuskanavan limakalvojen vauriot
  • Ihomuoto: - Papuli → rakkula → märkärakku → kuori, vaikuttaa höyhenettömään ihoon Difteriittimuoto: - Limakalvoilla kohonneet valkoiset tai keltaiset plakit - Vaikuttaa poskionteloihin, nieluun, henkitorveen, ruokatorveen - Henkitorven tulpat.
  • Heltoissa ja harjassa voi olla rupia.
  • Märkärokon ( linturokkon difteriittimuoto ) erotusdiagnoosit- Mykotoksiinit - A-vitamiinin puutos - ILT (hemorragisempi)
  • häviää lopulta ja linnut osoittavat elinikäisen immuniteetin)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *