Ryppyiset munat
Sairaus,
Jotkut sairaudet, kuten virustauti tarttuva keuhkoputkentulehdus (IB), voivat myös vaikuttaa linnun kykyyn tuottaa paksua albumiinia (munanvalkuaista). Tämä voi aiheuttaa munankuoren ryppyjä jopa vuosia tartunnan jälkeen , koska kanat ovat taudin kantajia koko elämänsä, mikäli ovat sen kerran saaneet.
Jos munan valkuainen (tai valkuainen, kuten se oikein tunnetaan) on vetistä, kuoren muodostuminen munan ympärille on vaikeampaa, ja tämä voi yksinkertaisesti aiheuttaa munankuoren rypistymistä tai aaltoilua, sen päällä.
Vanhat kanat
Kun kanat vanhenevat, niiden munien valkuaiset ohenevat. Tämä on yksi syy kaupallisten munivien kanojen tilojen uusimiseen 18 kuukauden jälkeen, koska muna voi näyttää vanhalta, jos valkuainen on vetistä, ja se "leviää pannulla", kun lähdet paistamaan sitä aamiaiseksi!
Vetiset munanvalkuaiset ovat yleisempiä korkean munantuotantokanoissa, kuten hybridikanoilla, jotka tuottavat yli 300 munaa vuodessa. Jos pidät puhdasrotuisia, et todennäköisesti huomaa tätä ongelmaa, ellet katso huolellisesti.
Kuorettomat tai pehmytkuoriset munat
Pehmeät munat tai kuorettomat munat ovat melko yleisiä vanhemmilla linnuilla, erityisesti korkeatuottoisilla hybrideillä ja paljon munivilla kanaroduilla.
Hybridikanoja on kasvatettu valikoivasti munimaan satoja munia (ei ole harvinaista, että kaupalliset "ruskeat kanat" munivat 320 tai enemmän vuodessa) ne tuottavat munia nopeammin kuin pystyvät rakentamaan kuoren munan ympärille. Normaali "kuoritusprosessi" kestää yleensä noin 24 tuntia.
Nuorilla (alle vuoden ikäiset naaraskanat) muna pysyy joskus liian kauan kuorirauhasessa ja on usein ylimääräisen kalsiumin peitossa , jolloin seuraava muna ei vietä tarpeeksi kauan kuorirauhasessa. Jälleen kaksi munaa munitaan lähekkäin samana päivänä, toinen voi olla kuoreton.
Ohuet munankuoret tai kuorettomat munat voivat esiintyä useammin kuumina päivinä. Tämä liittyy pienempään ravinnonsaantiin, ja kuoren paksuus/kuori palautuu normaaliksi, kun lämpötila taas laskee, ja kanan ravinnon saanti palautuu normaaliksi.
Riittämätön kuoren muodostava materiaali
Tasapainoinen hyvä rehu yleensä riittää tuottamaan hyviä munia.
Kalsiumia kanat tarvitsevat tähän munankuoren kehitysprosessiin, sitä voi antaa juomaveteen lisättynä.
Riittämätön proteiinin määrä ruokavaliossa
Kanat tarvitsevat oikean määrän proteiinia ruokavaliossaan sekä kivennäisaineita ja monia muita vitamiineja. ESIMERKKI D3-vitamiinia (kolekalsiferolia) käytetään kalsiumin ja fosforin metaboloimiseen munankuoren ja vahvojen luiden muodostamiseksi. D-vitamiinia löytyy turskan maksaöljystä, mutta niiden ei normaalisti pitäisi tarvita tätä, jos kanoille annetaan oikeaa rehua, jos kanat saavat riittävästi auringonvaloa. Meillä talviaika on pitkä ja silloin tarvitaan vitamiinilisiä.
Ylipainoiset kanat
Ylipainoiset kanat voivat lopettaa munien tuotannon kokonaan tai tuottaa huonolaatuisempia munia, joista joskus puuttuu kuoret. Katso lintujesi rintaa; kun höyhenet erotetaan, ihon pitäisi olla ohut (melkein kuin kuultopaperi), jossa rintaluu työntyy eteenpäin. Jos iho on paksu tai et näe rintaluuta selvästi, linnut kantavat todennäköisesti liikaa rasvaa.
Maissi ja vehnä. Vehnä sisältää tyypillisesti 10 % proteiinia, mikä ei ole riittävä määrä munivalle kanalle. Maissi lihottaa erittäin paljon, ja sisäisesti rasvaa kantavat kanat ovat alttiimpia munimisongelmille, kuten esiinluiskahdukselle, ja munivat enemmän kuorettomia munia.
Pidä maissi ja vehnä vain herkkuna kylminä talvipäivinä. Kourallinen päivässä lintua kohden riittää.
Kalsiumpäällysteiset munat
Joskus muna peittyy kalsiumilla. Se näyttää hyvin valkoiselta ja jauhemaiselta kuoren pinnalla. Joskus muna voi näyttää vaaleanpunaiselta.
Kalsiumpäällysteiset munat johtuvat yleensä siitä, että muna pysyy kuorirauhasessa liian kauan. Jollain tapaa stressaantuneet nuoret kanat voivat olla alttiita tälle, kun ne ovat valmiita munimaan, koska ne pitävät munasta liian kauan kiinni.
Kalsiumpäällysteisissä munissa ei yleensä ole syytä huoleen, ja ne ilmestyvät yleensä vain kerran kanasta, jonka munat palautuvat normaaliksi jälkeenpäin.
Kaksois- tai monikeltuaiset munat
Kaksinkertaiset tai monikeltuaiset munat, vaikka ne ovat erittäin nautinnollisia, ovat itse asiassa viallisia. Ne ovat yleisiä nuorilla munivilla kanoilla, erityisesti kanoilla, jotka ovat peräisin erittäin tuottavista kannoista.
Kaksoiskeltuainen muna muodostuu, kun kaksi ovulaatiota tapahtuu lähes samanaikaisesti ja menevät yhdessä munanjohtimesta alas ja kumpikin sulkeutuu kuoreen.
Kaksoiskeltuaiset kananmunissa (tunnetaan myös nimellä kaksoiskeltuaiset) ovat itse asiassa melko harvinaisia, mutta jos pidät keltuaisesta enemmän kuin munien valkuaisesta, se on melko mukava yllätys, kun avaat sen; että sinulla on kaksi tai useampi keltuainen, ruoaksi sopivia, mutta eivät sovi siitosmuniksi.
Siipikarjan genetiikka sanoo, että per muna saa olla vain yksi keltuainen . Kuoren sisällä ei olisi tarpeeksi tilaa kahdelle poikasen kehittymiselle ja rotu kuolisi sukupuuttoon.
Maailmalla myydään munia, joissa on kaksois tai kolmoiskeltuaiset, näitä tulee myyntiin, kun tuottajilta tulevat munat menee läpivalaisuun, erisyistä ja tuolloin nämä monikeltuaiset munat lajitellaan erikseen ja myydään kalliimmalla hinnalla.
Sheryl Harris Grawnista, Michiganista rikkoi kookkaan munan,
sisältä löytyi kaksoiskeltuainen, mutta vielä suurempi yllätys oli, että siellä oli myös kokoinen täysin kehittynyt muna, jossa myös oli keltuainen.
Linkissä video, kun munan sisältää löytyy normaali keltuainen ja pienempi muna.
https://www.thesun.co.uk/fabulous/4476773/forget-double-yolks-inside-egg/
Maailmalla ennätys on 11 keltuaista yhdessä munassa.
Veriläiskiä munissa
Vuotopisteet löytyvät yleensä munankeltuaisesta tai sen vieressä. Ne johtuvat pienestä munasarjassa olevasta verisuonesta, joka rikkoutuu ja jättää pienen veripisteen keltuaisen viereen kulkiessaan kanan munanjohtimen läpi.
Erittäin aktiiviset kanat ovulaation aikoihin voivat lisätä veripisteiden mahdollisuutta munissa. Kanat, jotka tuottavat munia, joissa on veripilkkuja, voivat parantua, jos niillä on riittävästi tuoretta ruohoa tai ne laiduntavat nurmikolla.
Kaupan munissa tätä ei ole, ne läpivalaistaan ja veripilkulliset munat menevät kaupalliseen tuotantoon, joissa tätä veripilkkua ei huomata. Voit silti syödä munia, joissa on veripisteitä, mutta se ei vain houkuttele useimpia ihmisiä. Ne voidaan yleensä poistaa keltuaisen yläosasta, kun muna on murskattu kulhoon kahdella lusikalla. Veripilkut näyttävät olevan yleisempiä kanoilla kuin muilla siipikarjalla.
Mini munat
Mini -munat ovat noin neljäsosaa normaalin munan koosta. Niissä ei yleensä ole keltuaista sisällä, vain valkuainen.
Minimuna syntyy, kun pieni vieras esine pääsee munanjohtimeen ja laukaisee normaalin munan muodostumisen, joten aivan kuten keltuainen, se kääriytyy valkuaiseen ja poksahtaa sitten munankuoren sisään.
Voi olla mielenkiintoista yrittää nähdä, mikä laukaisi munan muodostumisen, jos rikot minimunan auki.
Normaalisti munitaan vain yksi minimuna ja sen jälkeen normaali muninta jatkuu, eikä siitä ole syytä huoleen.
Lihatäplät munissa
Munien lihatäplät löytyvät yleensä valkuaisesta eikä keltuaisen läheisyydestä, kuten veriläiskiä . Ne ovat väriltään ruskeita ja koostuvat pienistä kehon kudoksen paloista munanjohtimien limakalvosta.
Lihatäpliä esiintyy enemmän vanhemmissa tai huonokuntoisissa kanoissa, mutta ne vaihtelevat myös linnun rodun ja kannan mukaan. Ne ovat yleisempiä kanoilla kuin muilla siipikarjalla.
Lihatäplät eivät ole erityisen houkuttelevia munia paistaessa, mutta ne saa helposti pois ruokalusikalla ja teelusikalla. Aseta ruokalusikka lihapisteen reunan alle ja kaavi se irti munasta teelusikalla.
Keltuaispussin infektio
voi tappaa vastasyntyneet poikaset.
Poikastauti kehittyy munan sisällä kananpoikasen kehittyessä. Kerran syntyneet poikaset horjuvat ja näyttävät uneliailta. He ovat haluttomia liikkumaan ja pysymään lämmönlähteen alla. Siitä seuraa kuolleisuus, ja pahin tapahtuu poikasten elämän parin ensimmäisen päivän aikana. Poikaset, jotka selviävät ensimmäisistä päivistä, eivät yleensä ole koskaan yhtä vahvoja tai terveitä kuin muu lauma.
Syitä
Infektio johtuu useiden yleisten bakteerityyppien kontaminaatiosta, jotka tulevat sisään hautomon sisällä olevan huokoisen munankuoren kautta tai ennen kuin muna asetetaan inkubaattoriin. Hautomo olosuhteet ovat ihanteelliset bakteerien jalostukseen sekä munien haudotukseen. Kun muna on saanut tartunnan, osa haitallisista bakteereista voi hajottaa keltuaisen pussin, mikä aiheuttaa toissijaisen infektion siirtymisen sisään.
Hoito
Vain ennaltaehkäisevä hoito on mahdollista. Varmista, että pesälaatikot pidetään puhtaina, hautomiseen käytetyt munat puhtaina ja hautomot desinfioidaan ennen käyttöä. Muista, että poikasen ensimmäinen viikko on silloin, kun se todennäköisimmin saa tartunnan, koska sillä on tällä hetkellä vähän tai ei ollenkaan immuniteettia.
Desinfioi hautomosi, varmista, että siitosmunat kerätään säännöllisesti ja munitaan puhtaaseen pesään.
Bakteerikontaminaatio
Bakteerit esiintyvät kaikkien munien pinnalla. Munankuoret ovat huokoisia, mutta munan kuoren ympärille on kertynyt suojakerros munimisen aikana (siksi munat voivat näyttää kosteilta, kun ne on "äsken munittu") , ja se on luonnollinen tapa estää bakteerien pääsy munaan huokosten kautta.
Jos munat pestään, "kynsi" poistetaan, minkä vuoksi on parasta olla pesemättä munia ennen varastointia.
Haudonnan tai lämpimän sään aikana bakteerit lisääntyvät ja voivat joskus päästä kuoren läpi ja lisääntyä munan sisällä. Jos läpivalaistaant munaa, siinä on usein tummia, epäsäännöllisiä läiskiä ja avattaessa (pidä nenästäsi) se on mennyt huonosti, haisee helvetillisen pahalle.
Pesälaatikon hygienia on erittäin tärkeää, sillä likaiset munat lisäävät riskiä, että bakteerit pääsevät munan sisään, mikä aiheuttaa siitosmunan todennäköisyyden huonontua.
Kanat eivät saa nukkua pesälaatikoissa yöllä, muuten ne likaantuvat.